Vőlegény előkészületek (Esküvői cikksorozat 2. rész)

Vőlegény előkészületek (Esküvői cikksorozat 2. rész)

Te tudod, hogy egy vőlegény készülődés fotózása és videózása hogyan zajlik?

A megbeszéléseink során azt tapasztaljuk, hogy a jegyespárok nem nagyon tudják elképzelni, hogy a készülődés, hogyan fog zajlani és milyen képek és videók készülhetnek közben. Ezen információ hiányt szeretnénk megvilágítani az alábbi szöveges posztban.

Sok vőlegény idegenkedik a készülődés megörökítésétől, viszont itt jegyeznénk meg, hogy habár sokszor úgy érződik, hogy a menyasszonyok körül forog az élet az esküvőn, a vőlegények nélkül nem teljes a történet. A pillanat, amikor édesapa megköti a nyakkendőt, vagy a testvérekkel, haverokkal szórakoznak, nagyon fontos momentumok, mivel kapcsolatokról, szeretetről, egymás felé fordulásról szólnak. Ha van rá lehetőségeket ne fosszátok meg magatokat ezektől a fontos emlékektől.

Az alábbi felsorolásban az általunk összegyűjtött opciókat, hogy miket is lehet megörökíteni a vőlegény készülődése folyamán. Ezeket fogjuk most részletesebben kifejteni és szükséges időt is hozzájuk rendelni, így könnyebben tudtok tervezni

  • Vőlegény kiegészítői
  • Öltözködés
  • Menyasszony ajándékának, levelének kibontása
  • Portré
  • Közös képek a közeli hozzátartozókkal

 

Vőlegény kiegészítői

A kiegészítők felvételekhez meg szoktuk kérni a vőlegény, hogy mindent, amit viselni fog az esküvő napján készítsenek össze abba a szobába, ahol öltözködni fog és míg ő előkészül az öltözködéshez,addig mi egy asztalon vagy ágyon vagy egy texturált háttéren lefotózzuk az összes kiegészítőt, illetve a ruhát (ha van rá igény), amit aztán felvesz. Ilyen kiegészítők például az óra, nyakkendő, zokni, cipő, mandzsetta gomb, parfüm, öv. Ha valakinek nem tetszenek az ilyen jellegű képek, van arra is lehetőség, hogy miután a vőlegény felöltözött, utána rajta készítünk felvételeket az óráról, amint rátekint, a nyakkendőről, amint igazgatja, mandzsettáról esetleg cipő felvételkor a cipőről. Fontos, hogy mond el nekünk, hogy mely kiegészítők álnak a legközelebb a szívedhez, így tudni fogjuk, mely kiegészítőre fordítsunk nagyobb figyelmet a felvételek sor

án. A kiegészítők fotózására nettó 10 percet érdemes szánni. (A nettó idő alatt mindig a konkrét felvételek elkészítési idejét értjük, nem tartozik bele például a kiegészítők keresése, megszerzése)

Öltözködés

Talán az öltözködés megörökítése a legpopulárisabb fotózási téma az előkészületek során, ami nyilván nem véletlen. Erre érdemes minimum 15 perce szánni, de lehet többet is, ha haverokkal, családtagokkal együtt készülődik a vőlegény. Akkor dupla ennyit szánjatok rá, 30 percet legalább. Ami fontos ezzel kapcsolatban, hogy sokan félnek attól, hogy feszélyezettek lesznek az öltözködés megörökítése miatt, illetve, hogy olyan pillanatok kerülnek megörökítésre, amik esetleg nem előnyösek róluk. Éppen ezért jó, ha tudjátok, hogy ez mindig előzetes megbeszélés tárgyát képezi, hogy mi számít részetekről publikus pillanatnak. Volt olyan pár, aki minden probléma nélkül a teljes öltözködést kérte, de volt, akinél csak a cipőfelvételt örökítettük meg.  Mivel apró eltérések, illetve információk lehetnek az egyedüli, illetve társaságban készülődés között ezért vegyük először is azt az esetet, amikor a vőlegény egyedül készülődik. Ilyenkor a fotózást és videózást, általában akkor kezdjük, amikor a vőlegényen már nadrág van, illetve az ing is rajta van begombolatlanul. A teljesség igénye nélkül egy egy gyors felsorolás, hogy jobban képbe kerülj: fotózzuk és videózzuk az ing begombolását, nyakkendő felvételét, zakó felvételét, óra felvételét, majd a cipők bekötését, illetve, ha van a szobába tükör, akkor meg szoktuk kérni a vőlegényt, hogy csekkolja, hogy minden rendben van-e az öltözékével, semmi sincs félrecsúszva, így még ott szoktunk igazgatást kérni. A momemntumokról igyekszünk készíteni távoli, egész/félalakos, illetve egészen közeli képeket és vágóképeket is.

 

Ha a vőlegény családtagokkal készülődik, akkor lehet, hogy egyes momentumoknál, mind például nyakkendő megkötés igazítás valamelyik testvér vagy apuka segít. Ebben az esetben az öltözködést meg lehet koronázni egy pezsgős, pálinkás koccintással, iszogatással. Mind a haverokkal történő készülődés, mind pedig a családtagokkal történő, zajlhat úgy is, hogy nem csak a vőlegény öltözködik, hanem a többi részvevő is, tehát egy nagy össznépi öltözködést tartanak a szobában. Ami viszont fontos és szoktuk kérni a pároktól, hogy amennyiben nem egyszerre öltözködnek, akkor az öltöztető, segítő személyek, már legyen felöltözve, azaz ne pizsamában, melegítőben legyenek, mert sajnos tapasztaltuk, hogy ez nagyon tudja feszélyezni őket, mert nem fognak jól mutatni a felvételeken, ami igaz is! Továbbá fontos tudnod azt is, ha sötét helyiségben kerül sor az öltözködésre, akkor a fényképeket vakuval tudjuk jó minőségben elkészíteni. A videó felvételeire is gondolva kétszer szoktunk egy jelenetet végig csinálni. Hiszen a videóban nagyon rosszul néznek ki a vakuvillanások az öltözködéses jeleneteknél. Ezért is érdemes világos nagy ablakokkal rendelkező helyiséget választani az előkészületekhez. Vannak led lámpáink, amennyiben lehetséges ezekkel is megoldható a világítás, de nem minden esetben. Ha lámpákkal világítjuk be a helyiséget, szükség lesz további időre, ezek összeállítására és elhelyezésére.

Menyasszony ajándékának, levelének kibontása

A következő opció még nem jött divatba Magyarországon, így sajnos általunk készített képpel nem tudtuk szemléltetni. Szerintünk nagyon jó kis alapozója lehet az esküvő napjának. Sokszor látjuk Külföldi csoportokban, hogy a menyasszony és a vőlegény előre készít valami kis ajándékot egymásnak az esküvő napjára, amit a Nagy napon oda adnak egymásnak, viszont ritka az, hogy ez megörökítsére is kerüljön. Éppen ezért, ha ilyenben töritek a fejeteket érdemes 5 percet szánni rá és az öltözködést követően kibontani az ajándékot, illetve, ha van hozzá affinitásotok akár írhattok egymásnak egy rövid kis üzenetet, levelet ezzel is fokozva a hangulatot. Szerintünk garantáltan őszinte mosolyos képek születhetnek és akár az esküvői albumotokba is kerülhet egy pár kép az általatok adott ajándékokról, levélről, így nem felejtitek el.  A másik opció még ugyan ide, hogy írtok egymásnak egy levelet, egy fogadalmat, amit lehet akár ott megírni az előkészületi szobában vagy ha úgy érzitek ott nem jönne az ihlet, akkor otthon előre megírhatjátok. Ezeket a leveleket vagy fogadalmakat felolvashatjátok külön – külön az öltözködés során, vagy az első pillantás során egymásnak, vagy a ceremónián. De erről többet az első pillantás cikkben olvashatsz.

Portrék

Mi kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy készüljenek porté felvételek, mind a vőlegényről, mind a menyasszonyról a Nagy napon. Általában az előkészületi periódus az, amikor van lehetőség nem csak kettőtökről, de szólóban is készíteni pár teljes alakos, fél alakos ülő és álló képet. A helyszínektől függően ezeket a képeket elkészíthetjük akár az előkészületi szobában, vagy a helyszín közelében kinn a szabadban is. Habár ezek a képek kevésbé spontának és sokan kérik, hogy minél kevesebb beállított kép legyen, viszont azt tapasztaljuk, hogy sok fotósnál egyáltalán nincs teljes alakos kép mondjuk a menyasszonyról, amikor egyedül van, hogy mutassa a ruháját, vagy a vőlegény az öltözékét. Ami lehet, hogy nektek nem is olyan nagy probléma viszont a nagyszülők, illetve szülők, akik szeretnék a gyermeküket, unokájukat teljes pompában látni fontosnak tartják ezt és nem csak nekik, Nektek is jó lesz később visszanézni önmagatokat az esküvő napján, úgy, hogy minden figyelem csak rajtatok van. Amennyiben van egy olyan tárgyatok (gitár, motor, autó, szivar, ital, bármi) ami kedves a szíveteknek nyugodtan vonjátok bele a portré képek témájába, ezzel is jobban egyedire, szabva a felvételeket. Szánjatok erre legalább 5 percet, amennyiben tárgyakat is bevontok akkor korrigáljatok hozzá még nettó 5 percet.

Közös képek a szülőkkel vagy a barátokkal és a közeli hozzátartozókkal

Ha már úgyis összegyűltek a haverok, barátok használjátok ki és lazuljatok egy kicsit. Szánjatok rá 10-15 percet és csináljatok pár csak haverok felvételeket. Lehet akár a sétálós, de újra is értelmezhetitek a csoportkép fogalmát és ha van lehetőség a helyszínen simán beülhettek a bárba sörözni egyet vagy lenyomni egy FIFA meccset vagy egy póker partyt míg várakoztok. Higgyétek el baromi jó lesz visszanézni, kikkel töltöttétek azt a délelőttöt.

 

A következő cikk részletesebben a menyasszony előkészületekről fog szólni.


A képek felhasználása tilos, csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

+36 30 719 9024

+36 30 338 0748

8083 Csákvár, Jókai utca 22.

VANYUR PRODUCTION © Minden jog fenntartva

Vanyur-Logo-white

Weboldal felhasználási feltételek | Adatvédelem