Kreatív fotózás és videózás (Esküvői cikksorozat 5. rész)

Kreatív fotózás és videózás (Esküvői cikksorozat 5. rész)

Ebben a cikkben a kreatív fotózásról és videó felvételekről a teljesség igénye nélkül tájékozódhatsz. Általános információkról, külön napi és aznapi kreatív lehetőségeiről, előnyeiről és hátrányairól.

De először is, mi is az a kreatív fotózás és videózás? A kreatív során készítjük el rólatok azokat a képeket és videó snitteket, amelyeken csak Ti szerepeltek. Ezek a fotók az esküvői fotósorozatok és fotókönyvek gerincét képezik. Ezeket a képeket használják fel a párok a legtöbb alkalommal az esküvői sorozatból a lakásuk falain vagy a közösségi felületeiken. Ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni az esküvő ezen részére is.

Több lehetőség is van arra, hogy mikorra szervezzétek be a kreatívot. Van lehetőség arra, hogy nem az esküvő napján, hanem egy közösen előre megbeszélt napon tartjuk, ez a nap általában az esküvő utáni hét egyik napjára szokott esni. Ha az esküvővel megegyező napon szeretnétek, akkor ott is helyezhetitek eltérő időpontokba. Az első opció, hogy rögtön az előkészületek, illetve az első pillantást követően még a ceremóniát megelőzően készítünk kreatív képeket és snitteket. A másik opció pedig, hogy a nap folyamán kisebb 20-30 perces szekciókba elosztjuk a kreatív fotózást és videózást, így van lehetőség akár naplementés fényekben is felvételeket készíteni. Mindegyikről fogunk részletesebben beszélni, illetve mindegyik előnyeit és hátrányait megemlítjük.

Idő tekintetében a fotózásra mindenképpen legalább nettó egy- másfél órával érdemes számolni. Amennyiben videó snittek is készülnek, akkor nettó másfél – két órával érdemes számolnotok, hogy legyen időnk változatos felvételeket csinálni és ne az egész kreatív a rohanásról szóljon. Értelemszerűen a külön napi kreatív esetén ez hosszabb idő is lehet, mivel ilyenkor 3-4 óra is a rendelkezésünkre állhat.

A kreatív fotózásra gyakran hoznak magukkal a párokkal kísérőt, aki segít nekik a ruha igazgatásban, holmik őrzésében, cipelésében. Minket nem zavar, ha egy kísérő jön veletek, viszont annyit kérnénk, hogy olyan ember jöjjön, akiben maximálisan megbíztok és nem fog egyikőtöket sem akadályozni abban, hogy rágörcsöljetek esetleg az érzelemkifejezésre, vagy hogy elterelje a figyelmeteket. Azt tapasztaljuk, hogyha plusz 3-4 ember veszi körül a párokat, akkor nem mindig tudnak elmélyedni az érzelmekben és egymásra koncentrálni. Így ezt érdemes elkerülni, amennyiben úgy érzitek nehezen oldódtok fel. Érdemes nem ilyenkorra időzíteni a közös képeket, selfiket, live videókat, mert ezek is vesznek el az időből. Kérlek, ha tehetitek minimalizáljátok a jelenlévők számát, ezzel is elősegítve, hogy ez a sorozat igazán Rólatok szóljon és a kettőtök közötti kapcsolatot mutathassuk be. Természetesen a családtagokkal való fotózkodásnak is meg lesz az ideje a kis csoportos fotózáskor és a facebook livenak is a buli alatt. Legyen a szemetek előtt, hogy a legjobbat szeretnénk és ebben igen is zavaróak lehetnek a hasonló incidensek. A külön napon tartott fotózás esetén nincsenek ilyen zavaró tényezők. Ilyenkor nincs izgulás, idegeskedés, utolsó pillanatos feladatok megoldása.

Akár külön napi, akár aznapi kreatívot terveztek érdemes mindig eső tervvel is készülni, azaz egy olyan beltéri helyszínnel, ahol időjárástól függetlenül tudunk felvételeket csinálni.

Aznapi kreatív fotózás és videózás

Az aznapi kreatív esetén, tehát az esküvő napján készítjük el a kreatív felvételeket is. Amit ilyenkor fontos figyelembe vennetek, hogy a kreatívra választott helyszín ne legyen messze az esküvőtök helyszínétől, mert akkor sok idő megy el utazással, ami általában nem fér bele vagy a kreatív idejéből vesz el az esküvő napján. Amikor gondolkodtok, hogy merre legyen a kreatív tehát kalkuláljatok úgy, hogy ideálisan, csak a felvételekkel eltöltött időnek minimum egy – másfél órának kell lennie. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy az aznapi kreatív esetében minimalizáljátok a helyszínek számát és inkább a felvételekre menjen el az idő ne az utazásra egyik helyről a másikra. Főleg, ha az előkészületek során csúszás lenne, akkor a kiesett időt a kreatív idejéből szokták lefaragni. Na de lássuk az előnyeit és a hátrányait először is annak az aznapi kreatívnak, amire közvetlenül a öltözködést követően kerülhet sor.

Délelőtti fotózás

Előnyei:

 • Olcsóbb
 • Esküvőtől átszellemült hangulat
 • Könnyebb időbeosztás, kavesebb helyen alakul ki csúszás

Hátrányai

 • Helyhez kötöttebb
 • Időponthoz, időjáráshoz kötött
 • Első pillantás nem a ceremóniánál történik
 • Stresszesebbek a körülmények
 • Nyáron a nap ezen szakaszában szokott a legmelegebb lenni

Kezdjük az előnyeivel. Előnyként kezeljük azt a tényt, hogy így az esküvő „egy napos” mivel a nagy napon megtörtént minden esemény, amit előre megálmodtatok. Sokan úgy gondolják, hogy aznap az izgalom, meg az egész rákészülési folyamat miatt, jobban, szerelmesebben tudják megélni egymás társaságát, ezért érzelmesebb képek születhetnek aznap. Mi teljesen megérjük ezt az álláspontot, gondoljátok végig, Ti hogyan látjátok ebből a szempontból jobbnak.  Olcsóbban jön ki, ha aznap csináljátok a kreatív fotózást mivel nincs szükség még egyszer fizetni a sminkesnek, fodrásznak, fotósnak, videósnak.

Ha úgy látjátok, hogy az esküvőtök napja nem lesz olyan sűrű így belefér egy másfél- két órás kreatív, akkor ideális lehet számotokra az aznapi kreatív. Ami specifikusan az egy időpontban tartott kreatív felvételek előnye, hogy ha konkrétan be van szervezve, hogy Ti mondjuk 11-től 1-ig kreatívoztok, akkor maximum itt csúszhattok meg a programban, ami azt eredményezheti, hogy a kreatív lesz rövidebb vagy esetleg a következő program kezdődik később, viszont semmiképpen nem marad el a kreatívotok.

Azonban azt fontos tudnotok, hogy ezt az opciót akkor javasoljuk leginkább, ha az esküvői helyszínek közelében képzelitek el a kreatív képeket, mivel az idő miatt sokkal inkább helyhez kötött ez a fotózás.

A másik, ennél nagyobb hátránya, hogy általában a délelőtti, dél körüli időszakban készült felvételeken mély árnyékokkal szabdalt arcok lesznek, mert ilyenkor a legbarátságtalanabbak a fényviszonyok, merőlegesen és intenzíven tűz a Nap, persze árnyékos helyeken minden megoldható, de nem az igazi 🙂 Továbbá nem csak fények szempontjából nem előnyös, de ráadásul a legmelegebb is általában ekkor van, így nem a legkomfortosabbak a körülmények esküvő ruhában, illetve hosszú zakóban a felvételekhez. A következő pont csak akkor jelent hátrányt, ha először a ceremónián szeretnétek egymást meglátni, mert ebben az esetben nincs lehetőségünk arra, hogy a ceremóniákat megelőzően készítsük a kreatív felvételeket.

Végül, de nem utolsó sorban fontos tudnotok, hogy ahhoz, hogy igazán jó felvételek születhessenek nem csak ránk, illetve a szép hátterekre, helyszínekre van szükség, hanem rátok is maximálisan, még jobban, mint az előbb említettekre. Szükség van a lelkesedésetekre, a nem csak fizikai de mentális jelenlétetekre is, azaz, hogy ne azon görcsöljetek végig a fotózás alatt, hogy vajon megérkezett-e már a torta, minden dekoráció fel lett-e rakva a helyszínre stb. stb. Az aznapi kreatív legnagyobb hátrányának mi azt tartjuk, hogy a pároknak annyira az esküvővel kapcsolatos teendők és felmerülő problémák körül forognak a gondolataik, hogy nem tudják magukat elengedni. Habár ez egy kicsi kitérő, viszont elmesélném, hogy amikor elkezdtük az esküvőnket tervezni az volt bennünk, hogy hát nem lesz nagy esküvőnk, és már amúgy is annyi esküvőn voltunk, hogy tudjuk milyen problémák merülhetnek fel, meg előre készülünk mindenre, úgyhogy nem lesz itt semmi probléma, nincs szükségünk se vőfélyre se ceremóniamesterre. Aztán teltek a hónapok, és voltunk egy esküvőn, ahol konkrétan a vőlegény az egész délelőttöt végig rohangálta, még arra is alig maradt ideje, hogy ő maga felöltözzön. Arról nem is beszélve, hogy délután is intézkedett, szervezkedett, konkrétan már mi kérdeztük meg, hogy miben segíthetünk neki, mert rossz volt nézni, hogy az egész esküvőjét végig rendezkedéssel tölti. Akkor elhatároztuk, hogy semmi esetre sem szeretnénk ebbe a hibába esni, nem szeretnénk, hogy egy pillanatra se tudjuk élvezni a napunkat. Gondoljátok végig, hogy mire szeretnétek emlékezni, hogy az egész fotózás alatt azon kattog a fejetek, hogy mit felejtettek el, mit kell még megcsinálni, mennyi az idő stb stb. Ha vacilláltok azon hogy szükségetek van-e egy emberre, aki leveszi a vállatokról ezeket a terheket és lehetővé teszi, hogy semmi miatt ne kelljen aggódnotok, akkor mindenképpen tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy mivel szeretnétek tölteni a napotokat.

Kreatív több részletben

Előnyei:

 • Olcsóbb
 • Esküvőtől átszellemült hangulat
 • Változatosabb időpontok, változatosabb felvételek

Hátrányai:

 • Helyhez kötöttebb
 • Több helyen okozhat csúszást
 • Első pillantás nem a ceremóniánál történik
 • Násznép rövid időre magára marad

Hogyan is képzeljétek el ezt? Szóval az egésznek a koncepciója az, hogy a fotózáshoz szükséges másfél órát felosztjuk 2-3 db 20-30 perces blokkra, amikre a nap folyamán eltérő időpontokban kerül sor. Példuául csinálunk pár felvételt az első pillantást követően azon a helyen, ahol az első pillantás történik, vagy annak a közelében, utána a ceremóniákat követően csinálhatunk felvételeket a csoportképek után, míg a násznép elfoglalja a helyét, beszélget, eszik, iszik. Általában ez az időpont 18 és 19 óra körülire esik, ilyenkor már lágyabbak a fények, telítettebb képeket lehet készíteni, viszont még magasan van a nap. Az utolsó két szekció az aranyóra és a kékóra. Aranyóra a naplemente előtti és utáni 15-15 perc. A kék óra pedig az, amikor már a nap elhagyta a horizontot és már csak a sötét kék égbolt ad egy kis fényt. Lehet akár a nyitótáncot követően 20-21 órára időzíteni, vagy a naplementét megelőzően 15 perccel (nyilván ez eltérő, attól függően, hogy az esküvőtök napján mikor megy le a nap), így ezáltal nem csak nappali, hanem naplementés felvételek is készülhetnek. Vagy, ha esetleg a naplemente időpontja pont keresztülvágná a vacsorát és nem szeretnétek a vacsorát félbeszakítani, akkor lehet kékórás felvételeket csinálni, amiről egy kicsit később mesélünk még. Amennyiben szeretnétek naplementés felvételeket és a két fogás között kisurranhatnánk, amíg a vendégek kvízelnek vagy játszanak, beszélgetnek. Tehát lényegében ez lenne a koncepciója a több időpontban történő aznapi kreatívnak. Így a legnagyobb előnyként azt említeném meg a másik aznapi kreatívval szemben, hogy itt sokkal jobban lehet játszani a fényekkel, elkerülni a forróságot, illetve változatosabb felvételeket lehet készíteni. Akárcsak az egyben megtartott kreatív felvételekkel kapcsolatban itt is igaz, hogy mivel aznap tartjátok, így nem jár plusz költséggel, illetve teljesen átszellemülve a nagy nap hangulatától készíthetjük el ezeket a képeket.

Hátránya az, hogy szintén helyekben korlátozottak vagyunk, mivel, így hogy kis 20-30 perces szekciókról van szó, még az autóba pattanunk és elmegyünk egy távolabbi helyre sem jöhet szóba. A másik hátrány, hogy mivel több helyen jelenik meg a kreatív a napi programotokba, így előfordulhat, hogy ha nagy csúszás alakulna ki a programban akkor a kreatív rovására fogjátok tudni behozni, ami esetleg a felvételek számának a rovására mehet, de ez még mindig orvosolható egy külön napi kreatívval. Mivel a készülődést követően lenne az első szekció, így itt sem megoldható, hogy először a ceremónián lássátok egymást. Illetve az utolsó hátrány, hogy lennének időszakok, amikor a násznépet egyedül hagynátok. Viszont semmiképpen nem kell arra gondolni, hogy órákra eltűntök, a vendégeknek meg nincs semmi program, amivel elfoglalhatnák magukat. Érdemes az off időket kihasználni, mint például, amikor már beindul a buli és eltáncol a násznép nélkületek is, illetve a csoportképek után, amikor mindenki alig várja már, hogy ihasson, leülhessen, szusszanjon egy kicsit, beszélgethessen. Illetve az is fontos, hogy az egyik kreatív sem tartana 20 percnél tovább a délutániak esetében, így nem hiányolnának Titeket sokáig, főleg, ha kitaláltok néhány feladatot vagy játékot a násznépnek, akkor észre sem veszik. 😊

Külön napi kreatív fotózás és videózás

A harmadik opció pedig a külön napi kreatív. A legtöbb szép esküvői kreatív sorozat és videó szinte sohasem az esküvő napján készül! Hogy mi ért? Mert aznap egész egyszerűen nincs rá elegendő idő. Se a helyszínek közt mozogni, se 3-4 órát felvételekkel tölteni.

A szokásos esküvői fotókon túl izgalmas sorozatok és felvételek készülhetnek rólatok bármilyen szokatlan helyszínen, és hogy milyen felvételek készülnek, annak csak a fantáziátok és lelkesedésetek szab határt. A külön napi kreatívot nálunk az esküvő évében kell lebonyolítani, nem tolható át a következő szezonra.

Előnyei:

 • Nincs szoros időlimit
 • Szabad időpont és helyszín választás
 • Külföldi fotózás
 • Stresszmentes

Hátrányai:

 • Drágább
 • Nincs átszellemülés
 • Időigényes

A külön napi kreatív egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon választható az időpontja és helyszíne(i). A délelőtti forró időszakban, kevésbé ideális fénykörülmények között készült képek helyet, mehetünk naplementkor vagy kékórában felvételeket készíteni, amikor a lágy fények által varázslatos hangulatú felvételek készülhetnek. Arról nem is beszélve, hogy általában egy külön napi kreatív során nem csak változatosabb, de általában több felvétel is készül.

Mivel pár órás autózással gyönyörű helyszínekre lehet eljutni, akár külföldi helyszínekben is lehet gondolkodni, sőt… Ha szeretnétek sokkal jobb és változatosabb képeket és snitteket, mint az ismerőseiteké. Akkor ne az agyon fotózott magyar helyszíneken tervezd a kreatív fotózásodat, hanem egy közeli szomszédos országba vagy egy extrémebb távolabbi országban. Ahová esetleg amúgy is el akartatok utazni. Költség hatékony megoldásként össze is köthetitek az esküvő utáni nyaralás/nászút első napját egy kreatívval, kellemeset a hasznossal, a kreatívabb és egyedibb felvételeitekért. Esetenként a külföldi külön napi kreatív nem feltétlen lenne drágább, mint egy itthoni, ha a koncepció a szolgáltató portfolióját is erősíthetné.

Ha nem szeretnétek úgy megélni ezt a fotózást és videózást, hogy azon görcsöltök, hogy időben vagytok-e még, készen áll-e minden a lagzira, megérkeztek-e már a csokrok stb akkor meg van a válasz 🙂 A külön napnak pont ez a lényege, hogy tervezés szempontjából az egész nap a rendelkezésünkre áll és nem kell aggódni a csúszások vagy a vendégek szórakoztatása miatt.

Az egyik hátránya, hogy a kreatív fotózás és videózás általában feláras, mivel újra sminket, illetve frizurát igényel, viszont, ha kísérleteznél és szívesen kipróbálnál más frizurát is, akkor akár arra is van lehetőség, hogy az esküvőtől eltérő frizurád, illetve sminked legyen. A másik akadályt még a ruha bérlése jelentheti, de általában kedd a ruhák visszavitelének a határideje így van lehetőség időt szakítani rá addig, ha pedig esetleg vásárlod vagy varratod a ruhád, akkor ez igazán nem fog problémát jelenteni. A másik hátránya az lehet, hogy nem konkrétan az esküvőtök napján élitek át, ami néhány pár számára riasztó, mert úgy érzik így nincs meg az a feelingje. Illetve, amit esetleg még hátrányként említenénk, hogy a Ti részetekről is időigényes, mivel nem csak a kreatívon vesztek részt, hanem újra készülődés, utazás, tehát legalább egy plusz napotokat elveszi. Viszont. ha sajnáljátok, hogy az esküvő csak egy napig tartott, akkor pont jó, mert ezzel még tudjátok egy kicsit élvezni az egésznek a hangulatát.

Kreatívra időpontok

Ahogy említettük van lehetőség arra mind az osztott aznapi kreatív esetén, mind pedig a külön napi kreatív esetén, hogy kihasználjuk a különböző napszakokat és ezáltal is még változatosabb felvételek születhessenek. Az itt látható kép például hajnalban készült, mivel el szerettük volna kerülni a Halászbástya állandó turistákkal teli időszakait, de szép, lágy fényekben szerettünk volna fotózni.

Naplemente

Ha naplementés képeket szeretnétek csinálni, első lépésként is érdemes megnézni, hogy a fotózás napján mikor lesz naplemente, erre a legegyszerűbb módszer, ha a Googlebe beírjátok a dátumot, illetve, hogy naplemente. De vannak különböző alkalmazások is, amivel meg tudjátok ezt nézni, továbbá még azt is, hogy hol fog lemenni a nap, így, ha helyszín bejáráson vagytok vagy valamerre kirándulni és gondolkodtok, hogy esetleg ott szívesen fotózkodnátok érdemes megnézni, hogy az adott helyen mikor fog lemenni a nap a dátumotokon és hogy hol lesz a nap. Ez azért is fontos, mert napról-napra változik egy kicsit a nap nyugvási pozíciója. Nem ugyan ott megy le a nap márciusban meg augusztusban. Fontos szempont, hogy a kiválasztott helyszínen látható legyen a horizont, ellenkező esetben, például egy hegy mögött megy le a nap, akkor „kitakarja” a naplementét. Így vagy előbb kell menni és nem arany órában felvételeket készíteni, vagy másik helyszínt kell választani. Pl: a Suntracker alkalmazás minden kérdésedre választ adhat, a nap mozgásával és pozíciójával kapcsolatosan.

Kékóra

A kék óra talán kevésbé ismert számotokra. Igazából az a periódus, ami közvetlenül a naplemente után van, amikor még annyira világos van, hogy az ég teljesen kék. Ez kb egy 20 perces időszak. Ezt az időszakot is ki lehet használni különlegesebb felvételek készítésére.

Inspirálódjatok

Nagyon szeretjük, ha a párok mutatnak képeket, videókat, mert úgy mi is látjuk, hogy mi az, ami igazán megfogja őket. Így tudjuk milyen jellegű helyszíneket ajánljunk. Például, ha csak ellenfényes, naplementés képeket választanak, akkor értelemszerűen úgy időzítjük a fotózást, hogy a megfelelő fényekben legyen lehetőségünk felvételeket készíteni. Így Titeket is arra buzdítunk, hogy inspirálódjatok, gyűjtsetek képeket és videókat, akár instagramról, akár pinterestről és osszátok meg velünk. Így tudunk Nektek segíteni a helyszín és időpont választásban. Fontos még kiemelnünk, hogy próbáljatok meg a realitások talaján maradni, amikor inspirálódtok. Ez alatt azt értjük, hogy ha valaki tengerparti képeket választ, akkor elmehetünk a Balatonhoz, ami hasonló és megjelenik a vízi, mint téma/háttér, viszont nem ugyanaz a feeling lesz. Az inspirációs képekhez sokat hozzá adhat a háttér, ezért ezeknél a képeknél inkább a pózokat, érzéseket, stílust, színeket figyeljétek. Amint az összképet nézitek, könnyen lehet, hogy egy unalmas érzelem mentes, gyenge póz is gyönyörű képet eredményezhet, mert elviszi a háttér a képet a hátán. Nem ugyan úgy fest egy unalmas, alap póz a Duna partján, mint a horvát tenger partján. Nehéz gyönyörű osztrák hegyeket varázsolni a háttérre az alföldi búzatábla közepén.

Reméljük tudtunk Nektek segíteni! 🙂

 

A következő cikk részletesebben a polgári szertartásról fog szólni.

+36 30 719 9024

+36 30 338 0748

8083 Csákvár, Jókai utca 22.

VANYUR PRODUCTION © Minden jog fenntartva

Vanyur-Logo-white

Weboldal felhasználási feltételek | Adatvédelem