Az előkészületekről általában (Esküvői cikksorozat 1. rész)

Az előkészületekről általában (Esküvői cikksorozat 1. rész)

Egy esküvőt megszervezni sok kihívással jár így jó, ha a lehető legtöbb segítség és információ a rendelkezésetekre áll minél több forrásból. Szeretnénk egy cikksorozatot indítani a Nagy nap eseményeivel kapcsolatban fotózás és videózás szemszögéből vizsgálva.

Ezeknek a cikkeknek a célja, hogy az esküvőtök napjának eseményeivel kapcsolatban felvázoljuk Nektek az adott eseményhez tartozó lehetőségeket, mennyi időt érdemes szánni rájuk a menetrend tervezésekor, milyenek az ideális körülmények a fotózáshoz és videózáshoz, és úgy amblokk mire számíthattok a fotózással és videózással kapcsolatban az esküvőn. Szeretnénk, ha semmi nem érne Titeket váratlanul és minden a fotózással és videózással kapcsolatos stressz eltűnne belőletek. Szeretnénk tisztább rálátást biztosítani, segítséget nyújtani a fotózás és videózás menetével kapcsolatban és ha van esetleg potenciálisan jó A és B opció a fejetekben akkor könnyebben tudjatok választani. Pláne azért, mert minden esküvő más és más, mindenhol mások a hagyományok, elképzelések, éppen ezért a cikkek során sem egy ideális opciót szeretnénk felvázolni, hanem elmondani a lehetőségeket és rátok bízni, hogy úgy válogassatok, priorizáljatok, ahogy Ti a saját esküvőtökre el tudjátok képzelni. Arról nem is beszélve, hogy biztos, hogy még ezeken a napirendi pontokon, jótanácsokon kívül is számtalan másikat hallottatok szolgáltatóktól, barátoktól, rokonoktól így hozzátenném, hogy a teljesség igénye nélkül igyekeztünk nektek összeszedni mindent az adott témákkal kapcsolatban.

Fontos, hogy a cikkekben saját tapasztalatainkat írjuk le, így lehetnek eltérések más szolgáltatók preferenciái és meglátásai és a cikkekben megfogalmazottak között, éppen ezért, az esküvőtök szervezése során minden esetben javasoljuk, hogy a választott szolgáltatóitokkal is egyeztessetek le mindent véglegesítés előtt, hogy biztos gördülékenyen menjen minden.

 

Minden, amit az előkészületekről általánosságban tudnotok kell

Sokszor tapasztaljuk, hogy a pár eleinte vagy az időhiányra hivatkozva, vagy csak szimplán az intimitása miatt, ódzkodik az előkészületek megörökíttetésétől.  Nem igazán tudják elképzelni, hogy hogyan is zajlik az ilyesmi. Ez nyilván azért van, mert habár egy polgári vagy templomi esküvőn már a legtöbben voltunk, azért az nem mindennapi, hogy minimum 2 kamera kereszttüzében öltözik fel valaki.

Miért fontos?

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy miért is jó, ha az előkészületek is megörökítésre kerülnek. Az előkészületek a napnak a rákészülési ideje, a várakozás, izgatottság része. Készültök az esküvőre egy évet, ha nem többet és ezekben az órákban, mindenki azon ügyködik, hogy igazán a maximumot hozza ki belőletek és segítsen, hogy a lehető legkomfortosabban érezzétek magatokat a bőrötökben. Ahhoz, hogy ez a komfort érzet igazán kialakuljon Bennetek, nem csak a szolgáltatók vannak jelen, hanem a legközelebbi szeretteitek, a családtagjaitok, barátaitok, akik végig kísérték utatokat. Azt gondoljuk, hogy az előkészületek csak az egyik fontos része a nap ezen szakaszának. Másrészről sokkal inkább egy lezárása, egy nevetésekkel, pityergésekkel teli elbúcsúzás a korábbi időszaktól vagy éppen egy felhőtlen, kacagós rákészülés a következőre ha a barátnőkkel, haverokkal történik.

 1. Megalapozza a hangulatot.

Az, ha a szeretteitekkel vagytok körülvéve segít abban, hogy ellazuljatok és ne azon görcsöljetek, hogy minden megérkezett-e, minden rendben lesz-e, hanem szórakozzatok, örüljetek. Látni fogjátok majd, hogy az öltözködés mellett nagyon sok más ”napirendi pontot” is bele lehet csempészni az előkészületi időszakba, amik a beállított formaiságok mellett valódi és új élményeket, emlékeket kreálhatnak, mint például a fiúk esetében a közös italozás, esetleg kártyázás, lehet csinálni egymást heccelős, sétálós, közös képeket mind a fiúk mind a lányok esetében, lányoknál is lehet a közös pezsgőzés. Voltunk olyan esküvőn már, ahol az öltözködés előtt a vőlegény a barátjaival egymás ellen videójátékoztak (Fifa), volt olyan is, ahol csocsóztak, aki éppen nem volt játékban az szurkolva segítette a csapatát. Volt olyan vőlegény is, aki jacuzzizott egyet még reggel a többiekkel.

Ha van bármi olyan tevékenység, amit szoktatok a barátaitokkal csinálni és belefér az esküvő menetrendjébe, akkor ne habozzatok azzal indítani a napot. Meglátjátok ezek a tevékenységek már reggel ráhangolnak a napra, az izgulás, rohangálás helyett és nem utolsó sorban roppant jól néznek ki a felvételeken.

 1. Nem egyedül kerülsz rögtön a kamerák elé.

Sokan vannak, akik nem érzik magukat komfortosan a kamera előtt, esetleg tartanak attól, hogy milyen lesz „pózolni”. Nekik a barátokkal családtagokkal történő készülődés azért is nagyon jó, mert így nem egyedül kerülnek rögtön a kamerák elé, hanem olyan emberek társaságában, akikben megbíznak és akik oldani tudják a bennük felmerülő kételyeket a fotózkodással, videozással kapcsolatban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy így nem is készülnének képek vagy videó egyedül a menyasszonyról, vőlegényről. Amit nagyon fontos ennél a pontnál megemlíteni, hogy ne olyan emberek legyenek körülöttetek, akik előtt nem tudtok feloldódni, elengedni magatokat, mert az teljesen a visszájára fordítja a készülődést, és csak még jobban rágörcsöltök

 1. A teljes történet elmesélésre kerül.

Késtetek már el moziból? Néztetek már sorozatot, úgy, hogy a második évadtól kezdtétek? Mi szeretjük ha a teljes storyt látjuk, nem csak a közepétől csöppenünk bele. Hisz gondoljatok bele, amikor beültök egy mozira ott sem egyből a cselekmény közepébe vágnak, hanem felvezetik az eseményeket. Ha kimaradnak az előkészületi felvételek, akkor a Ti emlék anyagotok ráhangolás nélkül, rögtön valamelyik ceremóniával kezdődne. Ezekkel a képekkel, videóval újra élhetitek a házasságkötésetek előtti várakozást.

Hol legyen?

A következő nagy kérdés, hogy hol készülődjetek az esküvőre? Általában kettő-három opció szokott felmerülni. Az egyik a szülői házban vagy a közös otthonotokban, a másik az esküvő helyszínén, erre kialakított szobában, térben. Illetve harmadik opció, ami a legideálisabb, ha az előző lehetőség kiesik, az egy hotel szoba, lehetőleg az esküvői helyszínhez közel.

Szerintünk, három fontos szempontot érdemes ilyenkor figyelembe vennetek.

 1. Idő és a távolság figyelembevétele

Amikor az előkészületi helyszínben gondolkodtok érdemes átrágni, hogy biztos, hogy az a legjobb opció, ha az időtöket utazással töltitek. Habár kevés időnek tűnik, de ha belegondoltok abba, hogy mondjuk két különböző helyen készülődtök és mindkettőtök előkészületi helye eltérő az esküvő helyszínétől, akkor mind szolgáltatók esetében, mind a Ti esetetekben fennáll a csúszás lehetősége például egy váratlanul közbejövő dugó vagy parkolási nehézségek vagy más megcsúszás miatt. Rengeteg olyan esküvőn voltunk már, ahol messze voltak a helyszínek (templomi esküvő, lagzi, előkészületi helyszín) és bonyodalmakat okozott mindenkit bevárni, figyelni, hogy senki ne maradjon le autóval.  Illetve fontos végig gondolni azt is, hogy mondjuk a helyszínre utazási időt nem érdemesebb-e inkább szintén képek készítésével, videózással vagy csak szimplán beszélgetéssel, rákészüléssel tölteni.

 1. Van-e érzelmi kötődés?

A családi házban, közös otthonotokban történő készülődés mellett általában érzelmi érvek szólnak. Sokan azért szeretnének ott készülődni, hogy tényleg meg legyen az az igazi otthoni, családias érzés, az életük egy részének lezárása, egy másik szakasz elkezdése, szeretnék azt az igazi nosztalgikus hangulatot. És ez esetben nyilván érthető, ha valaki komfortosabbnak érzi az otthoni készülődést, még ha több idő is, mint a helyszínen történő készülődést.

 1. Felvételek egységessége

Itt a legfőbb kérdés, hogy mennyire szeretnétek, hogy a vőlegény előkészületéről készült felvételek, illetve a menyasszony előkészületéről készült felvételek egységesek legyenek színekben, háttérben. Ha van energiátok ezen a szemponton is gondolkozni, akkor érdemes hasonló színű fallal rendelkező, hasonló stílusú szobát választanotok, vagy akár ugyanabban a szobában öltözködnötök, természetesen időeltolással, hogy ne így essen meg az első pillantásotok.

 

Milyen az ideális szoba?

Az álomszép felvételekhez, amiket Pinteresten általában láthattok, nem elég csak a fotós és a videós, a körülményeket is meg kell teremteni. A továbbiakban egy pár olyan szempontot szeretnénk felsorolni, amik előnyösek, illetve elkerülendők lehetnek az előkészületi szoba kiválasztásakor. Újra hangsúlyoznám ezek mind csak javaslatok, szempontok, amik segíthetnek abban, hogy hogyha esetleg azon filóztok, hogy a nappaliban vagy a hálószobában készülődjetek-e akkor talán segítségetekre lehet a döntéshozásban.

 1. Törekedjetek a minimalizmusra

Minél minimalistább egy szoba annál kevesebb dolog vonhatja el a figyelmet rólatok. Nyilván Ti élesek lesztek a mögöttetek levő tárgyakkal szemben, de ha sok különböző színű, alakú, méretű dolog van mögöttetek, az jóval figyelem elterelőbb, mint egy homogén fal vagy bútor. Sajnos ugyanez igaz a kupira és a csomagokra is.

 1. Fehér mennyezet

Képalkotás szempontjából előnyös, ha fehér a mennyezet, mivel kevés fény esetén elősegíti azt, hogy fehér falfelületre tudjunk vakuzni. Ez azért előnyös, mert ezáltal sötétebb szobákban is tudunk biztosítani elég, szórt, lágy fényt, ami sokkal természetesebben hat a képeken, mintha telibe rátok vakuznánk. Amennyiben videó is készül, akkor pedig vakuk helyett állandó fényű lámpával tudjuk megvilágítani a plafont ezzel több fényt juttatni a helységbe.

 1. Szoba mérete

Jó, ha tágas a szoba, mert ha nagyon kicsi a helyiség, akkor ahhoz, hogy teljes alakos képet tudjunk mondjuk rólatok csinálni egy nagy látószögű objektívet kell használnunk, ami viszont hajlamos lehet arra hogy torzítsa a képet, és ezáltal Titeket.

 1. Nagy ablakok, függőnyökkel/sötétítővel

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a felvételek készítésénel annál jobb, minél több fény van. Éppen ezért, felbecsülhetetlen, hogyha a szoba rendelkezik nagy ablakokkal, amiknek rendelkeznek sötétítő függönnyel. A függönyök vagy más sötétítők segítségével tudjuk szabályozni a szobába bejutó fény mennyiségét és az esetleges előnytelen fényeket meg tudjuk szűntetni. Ha nincs nagy ablak, akkor a fény mennyiség akkor elégséges, ha szobában található lámpák a szoba nagyobb területére biztosítanak elég fényt mondjuk olvasáshoz. Érdemes megnézni, hogy az ablakokon bejövő fény csak a szoba egy adott részét, vagy a szoba egy nagyobb területét világítják be (persze az öltözködéssel azonos napszakban, időben).

 1. Egyéb berendezési tárgyak

Jó, ha van egy nagy tükör is a szobában, ez már csak azért is, mert így tudjátok ellenőrizni, hogy minden jól áll-e rajtatok, illetve lehet kreatívkodni, különböző tükrös beállításokkal.  Szintén szuper, ha van egy szép ágy, vagy egy kanapé, amire le lehet ülni cipőfelvételkor, ülőportrék elkészítéséhez.

Általában az előkészületek alatt kerül sor a kiegészítők fotózására, amihez hasznos, ha van egy homogén felületű asztal ( pl: fa hatású vagy egyszínű matt, vagy fényes)  mert ezek a felületek tökéletes hátteret biztosítanak a kiegészítő tárgyaknak.

Mit érdemes ELKERÜLNÖTÖK?

 1. Csomagokkal, ruhákkal teli, zsúfolt szobát

Tudjuk, hogy rengeteg szükséges holmit kell vinnetek magatokkal a helyszínre, de ha van rá mód, próbáljátok meg erre az időszakra máshol elhelyezni őket vagy a szoba fürdőjében vagy egy tetszőleges sarkában, ami nem fog szerepelni a felvételeken. Készítettünk olyan szobában is már készülődős fevételeket, ahol minden mozdulatunkkal arra kellet figyelni, hogy ne lépjünk rá valami.  Elképzelhetitek, hogy ez mennyire befolyásolja a munkát és a végeredményt egyben. Nem beszélve arról, hogy csak fél alakos felvételeket tudtunk készíteni, annak érdekében, hogy ne látszódjon, az, amit nem szeretnénk láttatni. Egy nagyon fontos információ, vagyis mondat, amitől minden fotósnak és videósnak feláll a szőr a hátán, az az, hogy „majd photoshoppal vagy utólag eltüntetik a zavaró elemeket” A legtöbb esetben ez töménytelen időt venne igénybe, míg legtöbbször a helyszínen 1 percbe se telne. Sok esetben nem is megoldható, főleg videóban. Egy szó, mint száz a készülődés helyiségében rend legyen! A legegyszerűbb megoldás, ha több szobát is lefoglaltatok a helyszínen vagy a hotelben a családtagoknak vagy vendégeiteknek, akkor azokban a szobákban is lebonyolítható az előkészületek megörökítése, hiszen a szoba lakói később érkeznek és még rend is van.

 1. Kevert fények (eltérő színhőmérsékletű égők)

Képzeljétek, el, hogy a szoba egyik felében hideg fények (6000K) vannak a másikban igazán melegek, sárgásak (2700K) és még az ablakon is jön be egy harmadik szín hőmérsékletű természetes fény (4500K), ami olyan katyvaszt eredményez az arcotokon, ruhátokon, hogy zavaró tud lenni. Természetesen, ha van elég természetes fény a helységben, akkor nincs szükség a lámpák világítására.

Ha egyik helyiséget sem találjátok alkalmasnak, ne keseredjetek el, simán készülhetnek a készülődös képek akár kint is.

Kikkel?

Igazából erre a kérdésre a válaszok tárháza végtelen hosszú, mert bárkivel, aki Hozzátok közel áll készülődhettek, de akár egyedül is.

-Barátokkal

-Tanúval, koszorúslányokkal

-Szülőkkel

-Testvérekkel

és hogyan?

-öltöztetnek, de ők már teljesen felöltöztek

-együtt öltözködtök

A barátokkal a készülődés általában az óriási nevetésekről, viccelődésekről, közös storyk felemlegetéséről szól, míg a családtagokkal sokkal érzelmesebb, meghitteb az egész. Mindkettőnek rengeteg előnye van. Érdemes tájékoztatni a segítőket, hogy képek is készülnek róluk, ugyanis mi már többször kerültünk, olyan szituációba, hogy zavarban volt a segítő személy, mert még fel sem öltözött és egy melegítőben volt a képeken. Habár a  fiúk esetében van lehetőség arra, hogy együtt öltözködjenek, ez a lányoknál kicsit macerásabb. Ott általában már az esküvőre kész, azaz felöltözött koszorúslányok, örömszülők, testvérek segédkeznek. Ha mégis szeretnétek lányos közös készülődést, akkor a közös sminkelés, haj igazítás köntösben nagyon jól tud mutatni.

Kiegészítők

Ahogy már említettem, a napnak ebben a szakaszában van lehetőség leginkább a kiegészítők lefotózására. Fontosnak tartjuk, hogy az ékszerek, ruházatok mellett megjelenjen a virágcsokor a meghívó, save the date kártya és bármilyen más nyomtatott anyag, ami az esküvőtökre készült, az esküvőtök hangulatát, stílusát mutatja meg. Lehet képeket csinálni akár csak a nyomtatott anyagokról a virággal, vagy a virággal és az ékszerekkel. Lehet többféle beállítást csinálni.  Érdemes mindent, amit szeretnétek viszont látni a felvételeken előre egy helyre összekészíteni. Nagyon sok időt elvehet, ha mindenért egyesével kell menni, megkeresni, hogy kinél van, kitől kell elkérni.

 

A következő cikk részletesebben a vőlegény előkészületekről fog szólni.

VANYUR PRODUCTION © Minden jog fenntartva!

+36 30 719 9024

+36 30 338 0748

8083 Csákvár, Jókai utca 22.

VANYUR PRODUCTION © Minden jog fenntartva

Vanyur-Logo-white

Weboldal felhasználási feltételek | Adatvédelem